Bliv Frivillig

Foreningens historie

År 2016

I foråret 2016 blev foreningen Stop Madspild Silkeborg oprettet af Anette Svarre.
Foreningen fik hurtigt aftaler med 3 lokale købmænd og mad blev udleveret til økonomisk trængte borgere på værestedet ”Mødestedet”

Den 28. september skrev Midtjyllands Avis den første artikel om foreningen, hvorefter mange frivillige meldte sig.

D. 16.november blev der afholdt Stiftende Generalforsamling og foreningens bestyrelse blev etableret.Bilernes Hus sponsorerede en varebil til foreningen, så vi kunne hente mad.Foreningens stiftende bestyrelse fra venstre:

Formand Anette Svarre, bestyrelsesmedlem Sven Petersen, kasserer Bente Fuglsbjerg, bestyrelsesmedlem Mikael Hasle.

Så gik det stærkt, omkring 40 frivillige meldte sig på rekordtid, og 3 gange om ugen hentede vi overskudsvarer fra 9 købmænd/supermarkeder og udelte varerne 3 forskellige steder i byen.

Flere og flere frivillige tilmeldte sig og gjorde foreningen stor og stærk.

Vi fik en Facebook side og en hjemmeside.

Den Stiftende Bestyrelse:

Formand Anette Svarre, bestyrelsesmedlem Sven Petersen, kasserer Bente Fuglsbjerg, bestyrelsesmedlem Mikael Hasle.

(Læse her) Stop Madspild får hjælp fra Bilernes Hus

Bilernes Hus sponsorerer varevogn til afhentning af overskudsmad

Lige siden den beskedne begyndelse i maj har det lokale erhvervsliv på forskellige måder støttet foreningen Stop Madspild Silkeborg, og nu får foreningen også en bil. Det er Bilernes Hus, der på denne måde vil støtte det almennyttige og sociale initiativ.

Foreningens stifter og formand, Anette Svarre, er overvældet.

– Vi har fået rigtig god vind i sejlene og mødt masser af velvilje fra det lokale erhvervsliv, siger hun, og vi kan næsten ikke få armene ned af bar begejstring. Den nye bil gør det lettere at hente mad, for vi bliver fri for at køre flere gange i små privatbiler. fortæller hun i en pressemeddelelse.

Madspild Silkeborg henter kasserede varer hos dagligvarebutikker og sælger dem til socialt udsatte for mellem en og tre kroner. Dermed vil foreningen være med til at mindske danskernes store madspild, og hjælpe mennesker, der hænger fast i en økonomisk situation, hvor der dårligt nok er råd til at købe ordentlig mad til sig selv.

Flere købmænd

I de seneste måneder er stadigt flere købmænd og supermarkeder kommet med i kredsen af leverandører, og Stop Madspild Silkeborg vil efter nytår øge aktiviteterne.

– Lige nu deler vi mad ud to gange om ugen, men efter nytår udvider vi til tre mødesteder: en på Arendalsvej, en i Nørrevænget og en i midtbyen. Vi kan se, at behovet i høj grad er der, så vi er glade for at komme videre omkring, siger Anette Svarre

År 2017

Den 8. januar modtog foreningen Socialdemokratiets ”Sammenholdspris” samt 10.000 kr.

I foråret blev der afholdt logo-konkurrence (60 deltog), hvor foreningen kårede en vinder og fik et nyt flot logo 

I august startede et par ihærdige frivillige en afdeling i Kjellerup. De etablerede kontakt til lokale købmænd, fandt et udleveringssted og startede uddeling 1 gang ugentligt. Senere samme år havde dette udviklet sig til 2 faste udleveringsdage i Kjellerup (tirsdag, torsdag).

I september havde vi en stor festmiddag for vores frivillige, kunder og leverandør.
Collage 360 Silkeborgs dygtige kokke- og tjenerelever skabte middagen og rammerne for 120 gæster. Søren Rye var festtaler.

I november flyttede fredagsuddelingen fra Kulturhuset til Varmestuen

Vi kom op på ca. 100 frivillige.

Jytte Erfurt og Jytte Pedersen i Stop Madspilds nye ”butik” i Kjellerup

(Læse her) Stop Madspild nu som prisvinder

Stop Madspild nu som prisvinder

Den første udgave af Sammenholdsprisen gik til nyt, frivilligt initiativ i Silkeborg

Det var silkeborgenseren Inger Vinstorp, der indstillede dem:

»I en verden, hvor mange mennesker ikke kan spise sig mætte, er det vigtigt, at al mad, som bliver produceret, også finder vej til en sulten mave og ikke bliver smidt ud.«

Og mens mørket så småt begyndte at falde på søndag eftermiddag, så udkrystalliserede Inger Vinstorps indstilling af Stop Madspild Silkeborg til den første udgave af Sammenholdsprisen sig minsandten i, at den hastigt voksende, frivillige organisation lettere overrumplede kunne lade sig fejre som prisvindere.

Nok overrumplede … Men dog hurtigt så fattede, at bestyrelsesformand Anette Svarre kunne modtage det synlige bevis på prisen, en smuk figur, udført af kunstneren Lillian Sørensen, og udtrykke organisationens tak.

– Helt ærligt, så er vi meget overraskede over at stå her. Det er fantastisk, og vi er overvældede. Fra os skal der lyde tusind tak til byens købmænd og supermarkeder, der støtter os, og ikke mindst til de 51 frivillige, lød det blandt andet fra formanden.

Venligsindet debat

Uddelingen af den første udgave af Sammenholdsprisen markerede kulminationen på Socialdemokraternes nye initiativ med en Nytårskur i Jysk Musikteater.

20 minutter før kuren skulle begynde, spejdede initiativtager Viggo Thinggaard lettere nervøst mod indgangen.

På det tidspunkt var der stadig pænt med ledige stole. Men da partiets borgmesterkandidat, Søren Kristensen, lidt efter klokken 14 bød velkommen og introducerede eftermiddagens første programpunkt, en debat mellem udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og den socialedemokratiske udlændinge- og integrationsordfører Dan Jørgensen, var samtlige stole optaget i det, der viste sig at blive en velbesøgt premiere med blandt andre borgmester Steen Vindum (V) blandt tilhørerne.

De to erfarne toppolitikere indledte med hver deres kig ind i 2017, hvorefter den stod på debat og spørgsmål fra salen.

Tonen var ligefrem og åbenhjertig, og glimtet i øjet på de to viste, at nok er den ene rød og i opposition, mens den anden er blå og svinger taktstokken, men i stue sammen kan de sagtens være, og fællesnævnerne forekom flere end afgrundene.

Stærkt og bredt felt

Så var det tid til uddelingen af Sammenholdsprisen.

Den stod Søren Kristensen for, og han karakteriserede feltet som »stærkt og bredt«. Men med Stop Madspild Silkeborg som vinderen.

Prismodtageren Anette Svarre noterede, at den unge organisation har sat sig selv i verden af tre årsager.

– Vi arbejder for bæredygtighed, for at hjælpe værdigt trængende borgere, og for at etablere nye partnerskaber og venskaber mellem brugere og frivillige, forklarede Anette Svarre.

Støtte med varebil

Op mod jul støttede Bilernes Hus således organisationen med en varebil, så det nu er nemmere at få samlet maden ind, som senere deles ud til mennesker med brug for det.

– Det er en kæmpe hjælp. Indtil da kørte vi rundt i vores egne små biler for at samle ind, sagde Anette Svarre.

Og søndag modtog ildsjælene bag organisationen så en pris for deres uegennyttige indsats.

Selve prisen består ud over kunstværket af 10.000 kroner.

Meget lykkes lige nu for Stop Madspild Silkeborg.

År 2018

I februar ”flyttede” vi uddelingen fra Varmestuen til Arendalsvej 120

Forår 2018, 7 studerende fra Ikast Seminarium besøgte foreningen. Det resulterede i 2 flotte reklamefilm.

D. 14. marts kunne Silkeborg-afdelingen fejre kunde nr 10.000 med blomster og gavekort.

D. 3. maj afholdte Kjellerup-afdelingen torvedag i Kjellerup

D. 17. juni var der sommerudflugt til Hjerl Hede for alle frivillige med familier.

I samme periode nåede vi op på ”følger” nr. 1000 på facebook.

D. 6. august fejrede Kjellerup-afdelingen 1 års fødselsdag med spisning.

D. 12. september arrangerede foreningen i samarbejde med College 360 igen årets store festmiddag for alle frivillige, kunder og leverandører. Festmiddag med festtaler Øzlem Cekic. Malingo – en afrikansk dansegruppe kom og underholdte.

I september får Kjellerup-afdelingen besøg af TV-MidtVest, som lavede en temaudsendelse om Madspild.

År 2019

Udflugt
Vi var i juni måned på en dejlig udflugt til Jesperhus Blomsterpark, vi fyldte en hel bus.

Folkemøde
Vi deltog i Folkemødet på Bindslevs Plads i september måned. Vi havde 100 kasser opstillet, som symbol på det antal kasser, vi dagligt henter hos leverandørerne.

Festmiddag.
Vi havde igen i år med succes en festmiddag i samarbejde med College 360. Borgmesteren Sten Vindum holdt festtalen.

Ny bil
Vi fik også anskaffet os en ny bil. Den første bil kunne ikke mere og denne gang leasede vi en bil.

Nyt udleveringssted
Før jul blev aftalen med Afdelingsbestyrelsen på Arendalsvej desværre opsagt. Heldigvis indgik hurtigt en ny aftale med Gødvad Gymnastik og Idrætsforening om lån af cafeteriaet i Gødvad Hallen

I Kjellerup fejrede vi kunde nr. 10.000.

År 2020-2021

Begge år var stærkt præget af corona nedlukninger og corona restriktioner!

Mange af vores frivillige er i den 3. alder og derfor ekstra sårbare. På trods af det ønskede de frivillige forsat at give en hånd med. Vi holdt kun lukket, når myndighederne krævede at foreningen og de frivillige ikke måtte være aktive.

I foråret 2021 blev alle offentlige lokaler lukket grundet corona restriktioner. Vi var meget udfordret ift. udleveringssteder. Forsamlingshuset i Gødvad kom os dog til undsætning og tilbød at vi måtte bruge deres lokaler til at sortere maden, blot alle kunder stod udenfor. I den periode foregik alt udlevering udendørs. Derved kunne vi fortsætte med at hjælpe trængte borgere.

Vi fik flere nye kunder under Corona. Vi kunne høre på mange af vores kunder, at de havde ekstra behov for, at vi holdt åbent.

Foreningens 5-års fødselsdag blev fejret. Se video

5 års fødselsdag

(Læse her) 5 års fødselsdag

5 års fødselsdag

På fem år har Stop Madspild Silkeborg fået etableret en stærk forening, der bekæmper madspild og hjælper økonomisk trængte borgere.

Mindst 60.000 kilo fødevarer om året i gennemsnit.

Så meget mad samler Stop Madspild Silkeborg ind fra de dagligvarebutikker i Silkeborg og Kjellerup, som de har indgået aftaler med om at bekæmpe madspild. Efterfølgende bliver maden solgt for et symbolsk beløb til økonomisk trængte borgere henholdsvis tre og to dage om ugen i Silkeborg og Kjellerup.

Sådan ser status ud fem år efter, at Stop Madspild Silkeborg holdt stiftende generalforsamling.

Det fortæller Anette Svarre, der tog initiativet til at stifte foreningen, som hun også var formand for indtil 2020.

– Jeg er taknemlig for, at så mange købmænd og frivillige bakker op om foreningen. Uden dem var der ikke noget Stop

Madspild Silkeborg. Vi har gennem de seneste tre til fire år haft mellem 100 og 120 frivillige, og lige nu står folk på venteliste for at blive frivillig, fortæller Anette Svarre.

Og der er også brug for mange frivillige, når der fem dage om ugen skal hentes mad hos dagligvarebutikkerne.

– På en normal dag fylder vi bilen to gange, inden vi har været rundt ved alle butikkerne, fortæller Sven Petersen, der har overtaget formandsposten.

Frugt, grønt og brød

I Silkeborg er det ved Lunden, Beboerhuset på Kejlstrupvej og i Gødvad Hallens cafeteria, at den indsamlede mad bliver solgt for én krone pr. varer.

– Vi har flere gange måtte finde nye og større lokaler, fordi vi har indsamlet mere og mere mad, og der er kommet flere kunder. Men jeg tror, at vi er ved at have den rette og passende størrelse nu, siger Sven Petersen.

Mandag blev den indsamlede mad solgt ved Beboerhuset. Her var alt fra broccoli, kartofler, gulerødder, mango, ananas, vindruer, agurk, porre, spinat til rugbrød, kylling og koteletter.

– Vi indsamler mest frugt og grønt, men det sker også, at vi får større partier af varer, der er lige ved at være for gamle, eller hvor der er sat en forkert etikette på.. Vi har for eksempel fået 100 poser kasse, mange tusinde æg og 1000 flasker alkoholfri punch, fortæller Sven Petersen.

– Det sker også, at vi får overskydende mad fra større events som for eksempel DHL-stafet, tilføjer Anette Svarre.

Hentede varer i egen bil

I begyndelsen af foreningens levetid brugte de frivillige deres egne biler til at køre rundt og hente varerne ved butikkerne.

Men i 2016 sponsorerede Bilernes Hus en varebil, der kunne bruges til formålet.

– Vi er så taknemmelige for, at Bilernes Hus stillede en varebil til vores rådighed. De betalte også for alle reparationer, fortæller Anette Svarre.

I dag leaser Madspild Silkeborg deres egen varebil.

60 til 70 kunder om dagen

Typisk er der i gennemsnit mellem 60 og 70 kunder hver dag.

– Der er flere økonomisk trængte borgere derude, end man lige går og tror. Det er folk, der normalt ikke gør opmærksom på sig selv, siger Sven Petersen, som derfor også er ganske sikker på, at der også bliver brug for Stop Madspild Silkeborg de næste fem år.

År 2022

I foråret fik vi endnu flere nye kunder: Det skyldes de stigende el- og fødevarepriser, samt mange flygtninge fra det krigsramte Ukraine, der nu var kommet i Danmark.

I juni lavede vi en udflugt for vores frivillige til Horsens Statsfængsel.

I juli fik vi uventet besøg af Fødevarestyrelsen.

Grundet foreningens størrelse krævede Fødevarestyrelsen, at vi blev registreret hos dem. De efterfølgende mange måneder gav anledning til mange møder og planlægning, så vores forening kunne opfylde de lovmæssige krav fra Fødevarestyrelsen.

I september afholdt vi igen vores årlige festmiddag i samarbejde med Collage 360, Tjener- og kokkeskolen. Vi var på skolen for at fortælle om vores foreningsarbejde med madspild. Festmiddagen med underholdning fra De Spittergale var en stor succes.

I november havde vi den store glæde at modtage Silkeborg Kommunes ´Sundhedspris.

I december fik vi til vores store glæde til opgave at uddele julegaver for 75,000 KR til vores kunders børn. 3 Rema butikker donerede disse gaver og mødte op til pressefoto med os på Kejlstrupvej.

Anette Svarre og bestyrelsen: Jens B. Larsen, Allis Eriksen, Walid Hussein Ali, Formand Sven Petersen, Erik Rohde, Lis Jensen.
(Læse her) Stop Madspild fik sundhedspris

Stop Madspild fik sundhedspris

Forening hjælper økonomisk trængte familier med overskudsmad

1.12.2022

Foreningen Stop Madspild Silkeborg fik i aftes Silkeborg Kommunes årlige sundhedspris, der blev uddelt i pausen i forbindelse med håndboldkampen mellem BSH og Sønderjyske i Jysk Arena.

Sundhedsprisen går hvert år til en frivillig, en forening, et værested, en virksomhed eller en institution, der skaber sundhed, fællesskab og trivsel i hverdagen for andre i kommunen.

Stop Madspild Silkeborg er en non-profit forening, der indsamler overskudsfødevarer og fordeler dem til økonomisk trængte borgere i kommunen.

– Vi er i gang alle ugens dage, hele året rundt. I Silkeborg kommer der omkring 100 »kunder«, hver gang vi er ude, mens der i Kjellerup kommer lidt færre end det. Vi laver aftaler med lokale købmænd, supermarkeder og grossister om at aftage deres overskud af spiselige fødevarer og distribuere det på steder i kommunen, hvor de socialt dårligst stillede mennesker bor og færdes, fortæller Sven Petersen, formand for Stop Madspild Silkeborg.

En hjælpende hånd

Stop Madspild Silkeborg modtager årets Sundhedspris, da de gør et stort arbejde, der især er relevant for tiden med de stigende priser på fødevarer.

– Foreningen hjælper økonomisk trængte mennesker og giver dem en hjælpende hånd i en tid, hvor pengene ikke rækker så langt, som de plejer. Oven i det giver de en hjælpende hånd til miljøet ved at udnytte fødevarer i overskud. Så deres tilbud taler ind i nogle helt aktuelle udfordringer, siger Steen Vindum (V), formand for Sundheds- og Nærhedsudvalget i Silkeborg Kommune.

– Vi er meget taknemmelige for prisen. Vi betragter den som en anerkendelse af vores indsats for at mindske det alt for store madspild, at hjælpe økonomisk trængte borgere og at inkludere og skabe fællesskaber. Vi ser også prisen som en anerkendelse af vores købmænds velvilje til at donere de varer, som ligger til grund for vores virke, siger Sven Petersen.

Med prisen følger 10.000 kr., der skal bruges som belønning til de cirka 90 frivillige i Stop Madspild Silkeborg som et skulderklap for deres store indsats.

År 2023

I februar lavede 4 unge 10.klasses elever fra Th. Langs Skole en flot reklamefilm om vores forening.

I april hyldede Stop Madspild Silkeborgs Kjellerup-afdeling kunde nummer 25.000

Vores forening arrangerede en bustur til Fur for de frivillige med partner i juni.

Og i oktober afholdte vi igen vores årlige festmiddag i samarbejde med College 360, hvor kunder og frivillige var inviteret.

Både sommerudflugten til Fur og festmiddagen i efteråret blev en stor succes.

I august deltog foreningen i Skraldival på biblioteket – en festival med genbrug og bæredygtighed i fokus.

(Læse her) Stop Madspild Silkeborgs Kjellerup-afdeling hyldede torsdag aften kunde nummer 25.00

Stop Madspild Silkeborgs Kjellerup-afdeling hyldede torsdag aften kunde nummer 25.000

130 tons mad samlet i 25.200 grøntsagskasser.

Så meget mad, der ellers skulle have været smidt i de lokale butikkers skraldespande, har Stop Madspild Silkeborgs Kjellerup-afdeling leveret til økonomisk trængte, siden afdelingen blev dannet i august 2017.

Torsdag aften var der en overraskelse til en af de cirka 70 trofaste fremmødte i hallen bag kirken, hvorfra der deles mad ud hver tirsdag og torsdag.

Kunde nummer 25.000 skulle findes og hyldes med en madkurv og et gavekort til Byens Købmand på Søndergade.

Nummer 18

Det var ukrainske Liudmyla Lupy, der blev udtrukket som nummer 18, og dermed kunde nummer 25.000 gennem tiderne.

Liudmyla Lupy, der havde sin lille dreng Damian på armen, er en blandt en del ukrainere, der ofte kommer for at hente mad, der er tæt på holdbarhedsdatoen. Det koster en krone per vare.

Madvarerne henter de frivillige hos butikker i området, men der er blevet lidt mindre af den, fortæller bestyrelsesmedlem Jens Larsen, der holdt talen torsdag aften.

Butikkerne sparer. De er blevet bedre til at købe ind og få solgt de varer, de har i butikken.

Foreningen er dog taknemmelig for det, man får ind.

I Kjellerup kan de fremmødte se på en tavle, hvor meget af hver varegruppe de kan købe den pågældende aften. Når første runde er foretaget og alle har fået noget mad, så går man i gang med runde to. Og er der stadig noget tilbage, så deles det ud til dem, der vil have det. Intet går til spilde.

Jytte Erfurt, der var med til at starte afdelingen i Kjellerup i 2017 og stadig er med, fortæller, at der fra foråret til efteråret sidste år, kom flere for at få mad. Det var i den periode, hvor mange ukrainere kom til landet. Her steg tallet fra 45 til 90.

I dag er tallet nogenlunde stabilt på 60-70 stykker.

Jytte Erfurt er ikke i tvivl om, at foreningen gør en forskel for de økonomisk trængte.

– Under coronaen for to år siden var vi nødt til at holde lukket i tre måneder, og vi fik mange tilkendegivelser om, at vi var savnet, siger Jytte Erfurt.

I dag er der 80 frivillige i foreningen, og Jytte Erfurt fortæller, at de også får en masse ud af det. Det er en glæde og livsbekræftende at hjælpe folk, der har brug for hjælp – og som værdsætter hjælpen.

© 2024 Stop Madspild Silkeborg.

Adresse: 8600 Silkeborg
Cvr: 37136646

stop madspild silkeborg

Mail: stopmadspildsilkeborg@gmail.com